Kalman Stefánsson, Jón – Hemel en hel

image_pdfDit artikel downloadenimage_printDit artikel uitprinten

Anthos, 207 pagina’s

 

Wat de uitgever heeft bewogen om op de achterflap veel te veel en te concrete informatie te verstrekken over een dramatische gebeurtenis waaromheen deze roman is gecomponeerd, is mij een raadsel. Zelf had ik het geluk de roman te zijn gaan lezen zonder naar die achterflap te hebben gekeken. Soms heb je zo’n roman waarvan je het buitengewoon jammer vindt dat je hem uit hebt en zelf lees ik dan tot slot nog maar eens deinformatie op de achterflap en het colofon. Wat een misser van deze uitgever en hoe zonde!

Deze werkelijk schitterende roman speelt zich af in een bijna pre-industriële samenleving waar de tomeloze natuur de dienst uitmaakt. Je vraagt je regelmatig af in welke tijd we nu eigenlijk leven, het verhaal kan zich in de middeleeuwen voordoen of ergens in de negentiende eeuw, tot je in een heel klein terloops bijzinnetje het woord tv tegenkomt. Alleen dat ene kleine woordje, kleiner bestaan ze toch niet, vertelt ons wanneer dit verhaal zich afspeelt.

Stefánsson blijkt een rasverteller te zijn en Hemel en hel is een verhaal dat je ademloos uit leest, een verhaal van liefde, vriendschap, rouw, overtuiging. Een verhaal dat bevolkt is met prachtige, geheimzinnige en eigenzinnige karakters en altijd weer die meedogenloze natuur. Naar verluidt is Hemel en hel het eerste deel van een trilogie en dat zou in zekere zin logisch of tenminste terecht zijn. Het verhaal is nog lang niet ten einde gekomen en de geïntroduceerde karakters smeken om nog veel meer geschiedenissen. Laten we hopen dat de andere delen ook snel vertaald worden. Deze schrijver heeft ons iets te vertellen. Zijn roman deed me denken aan Klei en zout water van Marten Toonder sr, ook zo’n – nu ten onrechte in de vergetelheid geraakt – sierraad van vertelkunst.

Van Stefánsson weten we weinig maar hij is zo’n schrijver waar je nieuwsgierig naar wordt. Deze roman lijkt heel dicht bij hemzelf te liggen. Dit is zo’n boek waarvan je zeker weet dat je het na verloop van tijd zult herlezen.

 

Enno Nuy oktober 2010

2018-10-10T13:19:17+00:00