Baeyens, Erik F. – De verraderlijke zee

Scheepsrampen in de Noordzee
Lannoo, 251 pagina’s

 

Ik kwam dit boek tegen in de verhalenbundel Zeedrift van Jan Brokken. Als het thema zee, oceaan, kust, eilanden of vuurtorens is, dan koop ik zo’n boek, ik houd er van en zulke onderwerpen blijven mij mateloos intrigeren. Zeker wanneer ze ook nog eens goed geschreven zijn zoals de Pocketatlas van afgelegen eilanden van Judith Schalansky, Aan de rand van de wereld van Michael Pye, De zee is niet van water van Adam Nicolson, Langs de kustlijn van Dorthe Nors, de boeken van Adwin de Kluyver en nog veel meer. Opgewekt en vol vertrouwen begon ik aan dit boek over scheepsrampen door de eeuwen heen. Helaas om er al heel snel achter te komen dat ik een volkomen mislukt boek in de hand had.

Hoe heeft uitgeverij Lannoo ooit kunnen besluiten dit boek uit te brengen in 2002? Ze hebben de drukproeven van de schrijver rechtstreeks naar de drukker gestuurd zonder even na te gaan of er misschien wat foutjes in waren geslopen. Maar de werkelijkheid is nog veel erger. Zo erg dat ik al op pagina 50 besloot er de brui aan te geven, terwijl ik eigenlijk de gulden regel hanteer dat ik ook van een boek dat mij niet bevalt tenminste 100 pagina’s moet lezen.

Niet alleen kan Erik F. Baeyens in het geheel niet schrijven, zijn gevoel voor taal, grammatica en speling laat hem voortdurend in de streek, ook wemelt het boek van de spel- en drukfouten. Hier heeft geen redacteur nog een oog op geworpen en als dat wel zo is, dan verdient zo’n redacteur slechts ontslag op staande voet. Hieronder een lijstje waarvan ik niet eens kan garanderen dat de opsomming volledig en uitputtend is.

P12 Wist u dat in de Noordzee een echte Egyptische farao begraven?
P15 liep in de stormnacht nacht van 5 op 6 januari 1857
P16 de sneeuwstorm die de nacht woedde
P17 De Violet vervoegde hiermee nog enkele andere spookschepen die de Goodwin Sands bevolkten.
P19 Een paar Oostendse visserssloepen deden enkele vruchteloze pogingen de opvarende te redden. Was er echt maar één man aan boord?
P20 en het opnieuw mogelijk was ipv het weer mogelijk was
P24 Op 17 januari werd het voor de laatst gesignaleerd.
P28 van het schip en zijn opvarenden werden niets meer vernomen.
P28 Op 21 februari werd het de St. Romanus als vermist opgegeven.
P29 De Nederlandse vissersvaartuig
P32 dan stelde dit problemen die moeilijker op te lossen waren.
P42 Op het ogenblik van het ogenval
P43 er was nog vijftienduizend ton olie in de tanks
P43 na aftrek van bergingen andere kosten wel te verstaan
P48 had er zich olievlek gevormd

Ik besluit slechts enkele hoofdstukken te lezen, dit boek is niet om door te komen.

P70 Het werk werden stilgelegd
P70 het schip dat 1.611 miljoen had gekost! Zo zie je wat er gebeurt als een komma onterecht in een punt wordt veranderd.
P70 Wat met het volgende waargebeurde verhaal?
P70 De schipper was diep onder het kurk gegaan
P169 Dit manoeuvre
P170 en had een verkeerde manoeuvre uitgevoerd het zeilschip voor de boeg te willen kruisen
P179 Dit manoeuvre
P230 de ramp ontrolt zich als te ware aan het oog.
P238 Bij kalme zee kond er in theorie
P240 Vanaf de marinebasis in Zeebrugge coördinatie de toenmalige fregatkapitein het reddingswerk.

Mij rest slechts één vraag: wat heeft Lannoo in vredesnaam bezield dit boek op deze wijze uit te brengen, het is werkelijk schandalig. Men had de schrijver tegen zichzelf moeten beschermen maar het ziet er naar uit dat de uitgever niet de moeite nam een redacteur op deze publicatie te zetten. Dit onderwerp De verraderlijke zee had een beter lot verdiend. Dit boek is een scheepswrak, ten onder gegaan door ernstige verwaarlozing!

Enno Nuy
Januari 2024