Lee Harris, de duistere aap

image_pdfDit artikel downloadenimage_printDit artikel uitprinten

In de Opinio van 28 september 2007 zet Lee Harris uiteen waarom mensen het geen prettig idee vinden dat ze van apen af zouden stappen. Eerder heb ik deze Lee Harris een duister mens genoemd hetgeen me in ieder geval de hoon van de arabist Hans Jansen opleverde.

Maar in het hier gememoreerde artikel zegt Harris het volgende: “Onze diepe afkeer van apen verklaart waarom zo veel mensen liever vasthouden aan de Goddelijke schepping van de mens. Het is niet Genesis dat maakt dat zij zich tegen Darwin keren; het is Darwin die maakt dat zij zich tot Genesis wenden. (–) Het beschavingsproces heeft ons geleerd onze uitwerpselen nooit naar andere mensen te gooien, zelfs niet voor de grap. Het heeft ons geleerd andere mensen geen voedsel afhandig te maken, zelfs niet wanneer zij veel zwakker zijn dan wij. Het heeft ons geleerd niet in het bijzijn van andere mensen met onze geslachtsdelen te spelen, zelfs niet wanneer wij ons vervelen. Het heeft ons geleerd andere mensen niet van achteren te bestijgen, zelfs niet als ze een lekker kontje hebben”.

Ja echt, dit staat er allemaal letterlijk. En verderop schrijft hij: “Onze humanitaire ethische normen zijn niet afgeleid van de observatie van onze primatenvoorouders, maar van de verbeelding dat we naar het beeld van God geschapen zijn.”

Als dit geen voorbeelden van duister denken zijn, dan weet ik het niet meer. De veronderstelde diepe afkeer van apen is aanzienlijk minder wijd verbreid dan Harris ons wil doen geloven. En zijn stelling dat de ene mens de andere geen voedsel onthoudt zal door geen weldenkend mens gedeeld worden. En wat betreft gooien met uitwerpselen, spelen met geslachtsdelen en anaal geslachtsverkeer heeft Harris zijn ogen kennelijk in zijn zak zitten. Of nog nooit op Internet rondgesurfd. Of nog nooit een sexshop bezocht. Of nog nooit een willekeurige avond naar de Nederlandse tv gekeken. Merk overigens op dat hij en passant de homoseksuele man, immers rugridder bij uitstek, in één adem gelijkstelt met apen. Was dat bedoeld of gewoon het zoveelste voorbeeld van zijn duister denken? En betekent dit dan ook dat een homoseksuele man per definitie geen goede christen kan zijn? Leg dat maar eens uit, Lee Harris, duister mens….

 

Enno Nuy

Oktober 2007

2018-10-24T14:07:58+00:00