Querido, 252 pagina´s

 

De jongste roman van Thomas Rosenboom speelt zich af tussen de jaren zeventig van de vorige eeuw en de daaropvolgende eeuwwisseling. Het milieu is de rock scene van het Arnhem uit die tijd, waarbij de plaats van handeling zich langzaam maar zeker verplaatst naar Zevenaar. Destijds woonde ik zelf in Arnhem en momenteel ben ik woonachtig in de achtertuin van Zevenaar en het is moeilijk vast te stellen in hoeverre de bekendheid met de streek en de tijd van invloed zijn op mijn waardering voor deze roman. Misschien moet ik het maar houden op de kracht van het verhaal zelf en zoals gewoonlijk zit dat wel goed bij Rosenboom. Hij heeft een prachtige verteltrant, dit keer in rechtstreekse en zuinige bewoordingen, maar alle even doeltreffend en raak getypeerd.

Zoals het geval was bij de eerdere romans van Rosenboom, vraag je je ook hier weer af hoe hij op het idee komt een roman te schrijven over Eddy en Lou in de laatste decennia van de twintigste eeuw. Net zo verrassend als de keuze voor een kleine rederij aan het begin van diezelfde eeuw in De nieuwe man. Zoals in laatstgenoemde roman Niesten de onaangepaste zonderling is, zo is in De rode loper Lou degene die vrijwel buiten de sociale gemeenschap staat. Geen vrienden –  behalve Eddy maar dat komt vooral doordat de laatste degene is die het contact onderhoudt – geen familie, geen baan, geen ambities. En toch weet Rosenboom van deze karige uitgangspunten een prachtige roman te componeren met een innemend verhaal, een fraaie vondst, zelfs een zeker plot en aan het einde de contouren van een liefdesroman.

Het thema van deze roman is de rode loper maar pas ver in de tweede helft van het boek wordt duidelijk hoe de schrijver hiertoe kwam. Laat ik niets van het boek prijsgeven en hier volstaan met de opmerking dat de rode loper een fraai beeld is voor mijns inziens raak getroffen maatschappijkritiek van Rosenboom. Kortom, weer een prachtig verhaal van Rosenboom dat ongetwijfeld hoge ogen zal gooien bij de komende literaire prijzencarrousel. Maar wat veel belangrijker is: Rosenboom is misschien wel de beste verhalenverteller die de Nederlandse literatuur momenteel kent.

 

Enno Nuy, december 2012