Al snel overvalt me in dit boek de gedachte dat Lecompte ervoor moet waken dat ze geen pastiche van zichzelf wordt. Steeds vaker maken haar woordvondsten een te geforceerde indruk. Bijvoorbeeld wanneer ze schrijft: “… Hij rukte het [polshorloge] van mijn arm en schonk het aan een blinde orgeldraaier. Zijn aapje slikte het in en we moesten dringend Duinkerken verlaten, op de hielen gezeten door lijmverslaafde vogelwichelaars en analfabetische jongenshoeren die verlekkerd waren op on schoeisel en ons vlees, of die kwaad waren omdat we te gretig en te gefascineerd naar hen hadden gekeken”.

Ook haar gebruik van bijvoeglijke naamwoorden wordt te overdadig, zoals in deze ene zin: “Wij waren allebei domme devotie naïeve dromerige vulgaire onvoorwaardelijke fans van de katholieke liturgie, van de wierook, van de kaarsen, van de tabbaards, van de mijters, van het knielen… van alle protserige vernederende automatische horige adembenemende rituelen”. En helaas zijn er nog vele, vele andere voorbeelden.

Als opa op de pedofiele tuinman schiet omdat hij niet van de kleine Delphine af kon blijven schrijft ze: “Schoot hij raak? Ik zal het nooit weten”. En dat is onzin natuurlijk, vermoedelijk zag ze de tuinman de volgende dag alweer en als ze hem nooit meer heeft waargenomen moet ze dát schrijven!

En op een gegeven moment gaan al die adjectieven me ernstig tegen staan als op pagina 86 een uitvaartmedewerker met een lodderoog geestdriftig en ietwat pervers wordt genoemd. Hoe de schrijfster al op jonge leeftijd al zulke adjectieven weet toe te voegen aan personen die ze toch ook maar voor het eerst ontmoet, klopt gewoon niet. Het is een gimmick geworden, het is niet langer verrassend of verfrissend, geestig evenmin.

Als een boek me niet bevalt dwing ik mijzelf tenminste honderd pagina’s ervan te lezen maar toen heb ik deze Delphine zwaar teleurgesteld dichtgeslagen. Ik ben van haar genezen. Zelf heeft de schrijfster al een derde deel aangekondigd maar ik zal er niet aan beginnen.

 

Enno Nuy
November 2021