Langs de Ierse westkust

Atlas Contact, 152 pagina’s

 

Jaren geleden bereisden we al eens een deel van de westkust van Ierland, via Dublin naar Connemara en via de Ring of Kerry op Beara Peninsula en van daaruit via Cork en Kilkenny weer terug naar Dublin. Omdat we binnenkort opnieuw Ierland als reisdoel hebben, dit keer vooral Noord-Ierland, besloot ik tot de aankoop van een nieuw reisboek van Gerrit Jan Zwier. Ik kocht al eens een boek van hem over Schotland (Op de Schotse toer) Op zich een goed en interessant boek, zij het dat ik hier en daar wat vraagtekens plaatste bij het karakter van de schrijver.

Gelukkig gaf hij me dit keer geen aanleiding tot zulke vraagtekens ofschoon we bepaald niet dezelfde taal spreken en nogal verschillend van elkaar associëren. Hoe het ook zij, dit Vijftig tinten groen is een zeer leesbaar en interessant boek, dat me terugbracht naar onze eigen reiservaringen in Connemara en de wijde omgeving.

Overigens schrijft Zwier geen gewoon reisboek maar eerder een literair reisboek en dat maakt het des te interessanter. Zij het dat ik persoonlijk niets heb met Tolkien, laat staan met new-age-achtige spiritualisten en andere fairy-zoekers. Zelf ben ik eerder een landschapsliefhebber  en er bovendien van overtuigd dat een zoektocht naar vermeende authenticiteit onzin is. Op z’n best kun je af en toe een gesprekje voeren met een ‘native’ maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op.

Lezing van dit boek van Zwier zette me wel aan twee boeken van Tim Robinson (over Connemara – vertaald door Gerrit Jan Zwier – en de Aran eilanden – vertaald door Maxim de Winter) aan te schaffen. Robinson lijkt mij een zeer interessant schrijver, die nauwgezet studie maakte van zijn onderwerpen. Stiekem hoop ik, door Robinson te lezen, net zo’n mooie leeservaring op te doen als bij Zeezicht van Adam Nicholson over de Shiant eilanden.

 

Enno Nuy

Februari 2019