Arbeiderspers, 89 pagina’s

 

Dit Grasland is evenals Olivetti 82 een theatermonoloog voor de Vlaamse acteur Bob de Moor. Er is helaas geen beeldregistratie van. Grasland is geschreven in vet Gents dialect maar desondanks zeer goed te lezen en begrijpen door iemand zoals ik die dat taaltje niet machtig is. Aan het woord is Freddy van Durme, vrachtwagenchauffeur die eind van de middag op de dag voor kerst – later zal blijken dat hij juist op deze dag jarig is – een bestelling af komt leveren voor de technische dienst van een bedrijf.

Om de een of andere reden duurt het nogal voordat hij zijn bestelling ter bestemde plekke af kan leveren en, praatgraag als hij is, neemt Freddy de gelegenheid te baat om met de receptioniste een praatje aan te gaan. Hij vertelt wat hem zo te binnen schiet en het lijkt hem niet veel uit te maken of de receptioniste belangstelling voor zijn verhaal heeft of niet.

Vertelt hij aanvankelijk lukraak wat anekdotes uit zijn leven – en die zijn zonder uitzondering smakelijk en vaak buitengewoon geestig om te lezen – langzaam maar zeker vertelt hij ook steeds meer heel persoonlijke details over zijn huwelijk, hun zoontje, een Turks meisje en over zijn grote idool Elvis Presley. Twee keer zelfs reisde Freddy naar Graceland – en nu begrijpt u ook de titel van dit verhaal – dat hij maar niet op z’n Engels uit kan spreken.

Freddy is een onverbeterlijke optimist die het leven lijkt te nemen zoals het op hem afkomt. Je kunt er toch niks aan veranderen, het is zoals het is. Die houding is voor hem ook een uitstekende manier om zich er door het leven niet onder te laten krijgen. Ook heel nare dingen die hem overkomen lijkt hij gelaten te ondergaan, het leven krijgt hem niet kapot, zelfs niet als blijkt dat zijn vrouw…

Een korte tekst, deze theatermonoloog maar onmiskenbaar een tekst van Eriek Verpale. Freddy blijkt een heel aimabel mens die op een buitengewoon smakelijke manier zijn verhalen vertelt, vaak geestig, soms hilarisch maar toch ook altijd met een ondertoon van treurnis, verdriet of noodlot. Dit Grasland is een klein literair juweel.

 

Enno Nuy
Mei 2020